fbpx

Vegan leather

Vegan leather

“Vegan leather” versus “vegetaal gelooid leder”

De laatste jaren is de bezorgdheid om het milieu in onze wereld steeds groter geworden. We zijn een wegwerpmaatschappij geworden, wat voor veel meer afval zorgt.

Tegelijkertijd zijn we ook veel bezig met onze gezondheid. Welke producten zitten in onze voeding, in onze kleding, in onze gebruiksvoorwerpen? Zijn deze schadelijk voor het milieu en onze gezondheid of niet?

The Bridge is een Italiaanse lederwarenfabrikant, waarmee wij al meer dan 30 jaar werken. Hun lederwaren zijn gemaakt van volnerf plantaardig gelooid Italiaans leder, dat gepolijst wordt om zacht en ongelooflijk stralend te worden. De artikelen worden getamponeerd om de mooie kleuren te krijgen en gaan niet in kleurbaden. Zij doen dus niet aan chemisch looien, waarbij chroomzouten worden gebruikt. Dit leder is zeer duurzaam, wordt steeds mooier in gebruik en gaat decennia lang mee.

Is dit nu “vegan leather”?

Neen, eigenlijk moeten we zeggen dat vegan leder helemaal geen leder is. Hier wordt geen gebruik gemaakt van dierhuiden. “Vegan leather” is in de meeste gevallen een materiaal dat ontstaat uit een combinatie van een stof en polyurethaan of PU. Dit PU bestaat al lang en wordt voor veel toepassingen gebruikt oa voor het verven en coaten van materialen. Het werd zeer populair omdat het zorgt voor een goede krasvastheid en een lage waterdoordringbaarheid.

“Vegan leather” heeft als materiaal dus zeker voordelen, maar naar onze mening is er geen sprake van leder. Het is skai of oneerbiedig gezegd plastiek. Het is zeker geen natuurlijk product en ook niet afbreekbaar. Het wordt niet mooier in gebruik en verliest zijn eigenschappen na een aantal jaren.  We kunnen zeggen dat het een diervriendelijke oplossing is, maar zeker geen ecologische.

Iedereen kiest natuurlijk waar zijn voorkeur ligt. Enig onderzoek naar het materiaal wat je koopt lijkt ons zeker op zijn plaats als je bekommerd bent om het milieu en je gezondheid.

Artlux lederwaren Hasselt

Contact
Havermarkt 2
3500 Hasselt
011/22 20 88
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingsuren
Ma: 13u tot 18u
Di tem Za: 9u30 tot 18u
Zondag open: eerste weekend van oktober en april en de twee zondagen voor Kerstmis


Copyright © artlux.be | Privacy policy

Website by it’s me